Tri praktična saveta za uređenje doma uz dobar odabir rasvete

Rasveta je jedan od važnijih faktora kada je opremanje životnog prostora u pitanju. Uređenje doma je, koliko lepo, toliko zna biti i stresno, a u redovima koji slede,  pronaći ćete korisne savete koji vam mogu pomoći da mesto kome se uvek radujete doći, bude prijatno i udobno.

Veličina prostorije i jačina rasvete

Kada birate tip osvetljenja i njegovu jačinu, jedna od najvažnijih stvari na koju treba da obratite pažnju je veličina prostorije u koju planirate da postavite rasvetu. Jačinu osvetljenja koje se emituje, po pravilu bi trebala da diktira veličina prostorije. Tako da, ako imate dnevnu sobu velike kvadrature sa visokim plafonima, birajte lustere čija je jačina svetla jača. U većim prostorima, jedan vid rasvete nije dovoljan – koristite stone, podne ili zidne lampe, kako biste izbegli situaciju da prostorija nije dovoljno osvetljena.
Za manje prostorije važi obrnuto pravilo – pri opremanju prostora manjih kvadratura, postarajte se da rasveta ne bude prejaka. Ako se trudite da uskladite osvetljenje prostora u kom boravite,  izbeći ćete greške koje se neretko ponavljaju u opremanju enterijera.

Veličina prostorije i jačina rasvete

Koji tip sijalice izabrati?

Na tržištu možete pronaći nekoliko vrsta sijalica koje možete koristiti u svom domu: od običnih (inkadescentnih), preko halogenih, fluo do  LED sijalica. Najzastupljenije korišćenje je običnih sijalica, koje su, u poređenju sa LED sijalicama manje efikasne i povoljnije.  Smanjena efikasnost obične sijalice leži u činjenici da je više od 80% izvora ove vrste sijalice toplota. Za razliku od njih, LED sijalice su dosta efikasnije – dugotrajnije su jer veći  deo utrošene energije pretvaraju u svetlost. Time je njihova viša cena u potpunosti opravdana!

Rasveta za kupatilo

Odabir prave vrste rasvete za kupatilo jednako je važno kao i odabir rasvete za bilo koji drugi prostor u domu. Ovde je praktično kombinovati rasvetu jačeg i slabijeg intenziteta. Jači intenzitet osvetljenja je preporučljivo koristiti kod ogledala, jer ako se u obzir uzmu dnevni rituali ulepšavanja i nege - tu je korisnost svetla najveća .  Slabije osvetljenje je dovoljno za korišćenje tuša i sanitarija, a ono što je najvažnije jeste da kupatilska rasveta poseduje IP stepen zaštite od vlage.

Rasveta za kupatilo

Ukoliko ste poželeli da u svoj dom oplemenite izborom najkvalitetnije rasvete, pozivamo vas da inspiraciju potražite na GLOBO SAJTU